Många orutinerade ryttare fokuserar på vart hästens huvud är under ridningen, många vill helt enkelt att hästen ska böja ner huvudet till varje pris. Det innebär oftast den kända ”sågande handen”. Det går att såga i hästens mun på olika sätt, men det ger oftast en effekt av att hästen kröker på nacken och viker in nosen. Det man uppnår på detta sätt är en ovillig häst, som aldrig får chans att hitta sin egenbalans, dålig bärighet, släpande bakben, framtung och tillslut hälta, ryggproblem eller annat negativt.

En häst som är ovillig till att arbeta med ryggen hittar sätt att slippa undan, det går att rada upp hur många exempel som helst. Här är några:

  • Hugger fast i bettet
  • Slänger med huvudet
  • Noll framåtbjudning
  • Springer iväg

osv… osv…

Nyckeln till att få hästen följsam, i balans och att sluta med sina ovanor är: TÅLAMOD, genom att fokusera på hästens placering av huvudet och till varje pris få den att böja in nosen, löser bara ovanan just för stunden och du kan själv ”åka med” en stund istället för att verkligen rida.

Om man börjar med att strunta i vad alla andra tycker och sedan fokuserar på:

  • Kontakt med hästens mun
  • Händerna över manken
  • Tummarna uppåt
  • Händerna ihop

Så, bra! Nu är dina händer rätt placerade. Låt hästen protestera om den vill det, du ska bara vara stilla i handen och inte göra någon deal av det. Detta är det rätta sättet att hålla handen, om du nu låtsas att (som många verkar tro) du ska rida hästen i form med handen, hur ska det gå till? Det går inte, handen är ju där den är. Vad är det då som ska få hästen i rätt form och i balans?

SITSEN. Skit i vad hästen gör med huvudet, fokusera på din sits och hur du driver hästen framåt, hur du följer den med dina höfter. Hästen kommer inte automatiskt att gå i rätt form från början, det tar tid. Men om du är konsekvent (!MOT DIG SJÄLV!) och har tålamod, så kommer formen på hästen naturligt. Det gör den bara om du inverkar rätt med din sits och har handen rätt placerad.

Jag är ingen självutnämnd superryttare eller ens tror att jag är speciellt duktig, men jag vet vad som är rätt och fel när det gäller detta. Filmen nedan visar en häst som inte blivit riden på rätt sätt och därför lagt till med olater, i början av filmen har jag ridit honom i en månader utan att fokusera på sitsen och försökt rätta till problem med handen, när jag sedan rider honom några månader senare, efter flera veckors träning för en tränare med meisterexamen från Tyskland har jag börjat rida med sitsen, jag har inte blivit tillåten annat, då ser man skillnaden. Detta är en förvisso gammal film, idag, ytterligare flera månader sedan är min ridning så sinnessjukt mycket bättre än på filmen, varför? JAG HAR FÖRSTÅTT INNEBÖRDEN AV SITSEN.

 

Får be om ursäkt om jag trampat någon på tårna, men den bistra sanningen svider ibland.