Vi får inte glömma skritten!

Jag skulle aldrig sätta en fast minut på detta, varken innan eller efter ridning. Är det bara jag som fått höra ”5 minuter innan 5 minuter efter”? Skitsnack.

Detta inlägg fokuserar på efter ridning. Du kan OMÖJLIGT veta hur mycket hästen behöver skritta av innan ridpasset har börjat. Jag kommer heller inte helt och hållet säga att det är från individ till individ, nej. Det beror naturligtvis på hur hästen är påverkad av ridpasset och vad DU har begärt av den. Flåsar den? Är den svettig? Är den oberörd? Har du ridit länge?

Detta är naturligt för mig, men uppenbarligen inte för alla.

Har du skrittat på kort tygel i en timma, behöver du naturligtvis inte skritta av hästen (med förutsättning att du har gett den rörelsefrihet).

Är hästen oberörd, men du har ridit aktivt i en timma? Då hoppas jag att alla vuxna ryttare är medvetna om att hästens ledvätska är varm och bör få chans att vända mot det svalare.
Flåsar hästen? Skritta tills den slutar flåsa. And so on…

Är man som jag, för tillfället lektionsryttare, där jag, instruktören och gruppen måste anpassas efter fasta tider, ja då säger det sig självt att det är svårt att anpassa skritten efter hästens ”flås”. Det är därför upp till mig att ta ansvaret för att hästen behandlas rättvist under ridpasset, beroende på vad jag begär av den. Vet jag att hästen i fråga inte är van vid att bära sig, så kan jag inte begära att den ska göra det under en timmas ridlektion. Jag måste känna efter hur mycket jag kan begära beroende på vilken häst jag har under mig. Ena hästen klarar bara två varv på stora mittvolten i galopp och bär den sig genom detta ska den belönas med skritt eller annan kravlös ridning, en annan klarar att bära sig igenom en timmas lektion, den behöver inte belönas fören passet är över och då SKA den också belönas med riklig skritt.

När jag saktar av till skritt, ridpasset är slut, då kräver jag att hästen skall lystra till mig, bärigheten skall bibehållas (annars rider jag vidare) = hästen går på tygeln även i skritt, när den gör det, släpper jag mjukt ut tygeln så att den själv söker sig längre fram och tillslut är helt fri. När den gjort detta, gör jag halt, hoppar direkt av och leder den tills den är ordentligt avskrittad.

Hästen har burit mig i X antal minuter/timmar, det minsta jag kan göra är att leda den utan mig på ryggen, som tack.

För som vi vet. En häst som går på helt fri tygel, sänker ryggmuskulaturen och du sitter plötsligt på ryggraden. Lika bra att hoppa av och gå då, latmask.

original4